Продукти
Кафирски Лайм, Лимета (Kaffir lime)
Важно! Повечето цитрусови растения на пазара са произведени за овощни насаждения в страните от Средиземноморието. Те са с голяма обща височина, но са с висока присадка и трудни за оформяне и поддръжка при домашни условия. Подложките, върху които са облагородени са буйнорастящи и това е добре при засаждане в земята в южните страни, но е нежелателно при отглеждане в саксия при нашите условия.
Всички наши малки цитруси са произведени специално за българския пазар и са идеалнo пригодени за домашно отглеждане. Подложките предизвикват компактен растеж, присадките са ниско и това позволява отлично оформление на короната, за да е подходяща за отглеждане в саксия. Използваните подложки са Трилистен портокал (Poncirus trifoliata 'Flying Dragon') и Citrus volkameriana. Трилистният портокал е студоустойчив до -25°C и значително повишава студоустойчивостта на присадените върху него растения.
Citrus hystrix
Кафирски Лайм, Лимета (Kaffir lime)
от Палм Център, Ботаническа градина - Пловдив
Кафирският лайм намира широко приложение в готварството в юго-източна Азия, от където по принцип произхожда.
В Тайланд и Лаос листата се ползват много често (напр. за "Том Ям"). Във Виетнам се готвят с пилешкото за добавяне на аромат. В Индонезия (островие Бали и Ява) се ползват за най-различни ястия с пилешко и риба, като са съставна част на доста от световно известните местни специалитети, напр. "Сото Аям"
Както и всички останали цитруси, трябва да се пази от акари и щитоносни въшки.
През зимата трябва да е на хладно, до 10 градуса! Ако е на топло обикновено окапват листата. През лятото най-добре да е навън на открито, като се полива обилно.
Много повече информация за всички видове цитруси ще намерите в нашия форум:
Налични в Пловдив: 10 броя