Валута
BGN
  • BGN
  • EUR
Език
Меню
Профил
Език

Категории

Избери по

Трудност при отглеждане

Тип (изисквания за опрашване)

Цитрусова подложка

Citrus unshiu

Филтри

Citrus unshiu

Citrus unshiu

1

продукти

Продукти

Мандарина Уншиу, Сатсума Миягава на подложка Citrus volkameriana

Важно! Повечето цитрусови растения на пазара са произведени за овощни насаждения в страните от Средиземноморието. Те са с голяма обща височина, но са с висока присадка и трудни за оформяне и поддръжка при домашни условия. Подложките, върху които са облагородени са буйнорастящи и това е добре при засаждане в земята в южните страни, но е нежелателно при отглеждане в саксия при нашите условия.

Всички наши малки цитруси са произведени специално за българския пазар и са идеалнo пригодени за домашно отглеждане. Подложките предизвикват компактен растеж, присадките са ниско и това позволява отлично оформление на короната, за да е подходяща за отглеждане в саксия. Използваните подложки са Трилистен портокал (Poncirus trifoliata 'Flying Dragon') и Citrus volkameriana. Трилистният портокал е студоустойчив до -25°C и значително повишава студоустойчивостта на присадените върху него растения.

 

Citrus unshiu Myagawa, Мандарина Уншиу, Сатсума Миягава

от Палм Център, Ботаническа градина - Пловдив

 

Мандарината Уншиу (Сатсума, Танжерина) е най-ранната мандарина на пазара. Това са мандарините, които всяка година си купувате още през октомври. Те по правило са без семки, белят се много лесно, а вкусът им е леко възкисел.

Характерни за плодовете на Уншиу (Сатсума) са:

  • - силен аромат
  • - сочни и с високо захарно съдържание
  • - средна киселинност
  • - тънка кора, която много лесно се бели
  • - разделят се на 8 до 12 сегмента
  • - най-ранни, зреят през октомври-ноември
  • - безсеменни

Освен ценните качества, мандарината Уншиу (Сатсума) е сред най-студоустойчивите ядливи цитруси, след Каламондин и Кумкуат. Когато е присадена върху Трилистен Портокал, Трифолиата (Poncirus trifoliata), издържа на кратковременни застудявания до -9°C, с различни повреди по листата и младите клонки, дръвчетата издържат и до -12°C.

Пълна интернет спекулация е, че има други други ядливи сортове цитруси, които да издържат повече на студ, като например прехваленият портокал хибрид US119 или Sanford F2 Curafora или дори Юзу (Citrus junos), които издържат по-малко или колкото Каламондин и КумкуатЮзу е по-студоустойчив, но все пак измръзва до земята на всеки 3-4 години, при температури под -13°C . А неговите плодове са всичко друго, но не и ядливи! Отглеждането на който и да е вид ядлив цитрус на открито, без защита не е възможно никъде в България. Това са доказали нашите експерименти от 1999 г. до сега в района на Асеновград и стоим зад думите си. Доказано е и от дългогодишните опити в бившите опитни станции, както и в Аграрния университет в Пловдив.

Както при всички цитруси, трябва да се пази от акари и щитоносни въшки.

През зимата трябва да е на хладно, до 10 градуса! Ако е на топло обикновено окапват листата. През лятото най-добре да е навън на открито, като се полива обилно.

Много повече информация за всички видове цитруси ще намерите в нашия форум:

http://forum.palmi.bg/viewforum.php?f=4

Цена: 38.88 лв.

Налични в Пловдив: 5 броя

Страница 1 от 1
«1»
Seliton E-commerce Solution